Verslag reis Oekraïne maart 2009

Deelnemers zijn Elly Hadders, Henk Withaar en Henny en Ger de Zeeuw. Jannie Pekkeriet kan vanwege omstandigheden helaas op het laatste moment niet mee.

Zaterdag 28 maart 2009

Even genieten van de zon

De morgenstond heeft goud in de mond moet Ger gedacht hebben. We zijn om 5.00 uur uit Nieuwleusen vertrokken in een busje ter beschikking gesteld door Timmerfabriek Kappert. Toch wel erg vroeg, maar hij had wel gelijk. Het weer was goed. Pas later is het wat gaan regenen. De reis is voorspoedig verlopen. Het werd 's middags zelfs heel mooi weer. Dat hadden we dit jaar nog niet meegemaakt. Omdat we ook vroeg waren, hebben we onderweg het Stiftklooster in Melk bezocht. Een prachtig uitstapje. Om 18.45 uur zijn we in Hotel Helena in Mosonmagyaróvár in Hongarije aangekomen.

Zondag 29 maart 2009

Links het scoutinghuis

Om 8.45 uur zijn we weer vertrokken. Het was heel goed weer om te rijden. De reis verliep weer goed en Ger liet ons wat meer van Budapest zien dan hij zich had voorgenomen. We kwamen om 14.30 uur aan de Oekraïense grens. Mooi op tijd. De douane deed nogal moeilijk. Wij hadden namelijk geen stempel van de notaris, dat we de auto van Kappert mee mochten. Zijn getekende verklaring was blijkbaar niet voldoende. Nadat wij zijn aangekomen in Beregovo hebben wij eerst een gesprek gehad met Peter Bardos. Wij hebben het voorlopige programma voor de komende week doorgenomen. De boiler in het Scoutinghuis was moeilijk op gang te krijgen en wanneer het water warm is, gaat het apparaat op de waakvlam, die het kort daarna laat afweten. Er zit te veel lucht en te weinig brandstof in het gas, laten we zeggen heel 'laagcalorisch' gas.

Onze verblijfplaats in Beregovo het scoutinghuis

Maandag 30 maart 2009

's Nachts heeft het behoorlijk geregend, maar 's morgens is het droog en wisselend bewolkt. De hele dag is het verder droog gebleven. Elly had de 'wekker' op hanengekraai gezet, maar we hoorden de echte hanen in de buurt al eerder. Niet iedereen bleek op de hoogte te zijn van de werking van de kraan, want er bleef maar koud water uit de 'warme' kraan komen, wat later bleek de koude kraan te zijn. Dus goed opgefrist zijn we aan deze week begonnen. Op 9.15 uur zijn we vertrokken naar de school in Bene. Onderweg hebben we Peter bij de zesde school opgepikt. Nog steeds zijn de meeste wegen zeer hobbelig met meer en minder grote gaten. De meeste gebouwen blijven er erg troosteloos uit zien, maar sommige zijn gerenoveerd.

De school in Bene

We hebben de school in Bene (zeg Benne) bezocht. Op afstand een mooie school van nog maar 20 jaar oud. Dichtbij is te zien dat er totaal geen onderhoud is gepleegd en lijkt de school veel ouder. Ramen, die kapot zijn, worden vervangen door stukken plastic. De vloer van de gymzaal golft en er is veel oud materiaal. De verwarming is niet meer ingeschakeld na de vakantie van vorige week, waardoor de kinderen en ook de leerkrachten de jas en/of een dikke trui in de school moesten aanhouden. Een school, die we wel moeten blijven ondersteunen.

 

Bij het depot in Beregovo

Daarna zijn we naar het depot gegaan. We hebben er wat spullen uitgeladen en van Peter gehoord welke uitgebreide administratie hij moet uitvoeren.

Vervolgens hebben wij een bezoek gebracht aan de Gipsy school. Dit is de zevende school, de zigeunerschool. Er zijn maar weinig kinderen. Dit komt omdat het maandag is, en nog wel net na de vakantie, en doordat de overheid de vergoeding voor het eten op school met tweederde heeft verlaagd. Officieel gaan er 340 leerlingen naar deze school, waarvan er maar ongeveer 100 elke dag komen. Het is een oude, maar heel nette school. De schoolborden zijn slecht. Het gymlokaal mag eigenlijk deze naam niet meer hebben. Ze kunnen ook nog wel wat goed gymmateriaal gebruiken.

Daarna zijn we naar Judit en Karl gegaan, waar we uitgenodigd waren voor de lunch. Dat bleek een zeer uitgebreide lunch te zijn met uiteraard een bezoek aan de wijnkelder van Karl.

Hier hebben we een computer gebracht

Vervolgens hebben we nog computers naar twee gezinnen gebracht. Die zijn er erg blij mee. En we hebben het pakketje van familie Van Veen naar de familie Tovt gebracht. Om 18.15 uur waren we weer 'thuis'.

Dinsdag 31 maart 2009

Eerst hebben wij brood en water gekocht in de winkel op 't hoekje. Daarna zijn we naar de markt geweest en hebben daar wat spullen gekocht, zoals pollepels voor Stien en paprikapoeder. Er is van alles te koop voor wie geld heeft.

Daarna zijn we naar Chikosh gegaan. De kinderen slapen echter om deze tijd. Dat is jammer. Het ziet er allemaal netjes uit. Men is erg tevreden over de hulp die ze van ons krijgen.

Bedjes in de Kindergarten

's Middags hebben wij een bezoek gebracht aan Gyuri en Erika. Ze hebben een prachtig huis. Na de heerlijke lunch hebben we de kindergarten bezocht, waar Erika drie dagen in de week werkt. Het gebouw is wel goed, maar de kinderen hebben buiten niets te spelen. Daar gaan we wat aan doen.

Deze dag ook weer gezien, dat verschillende huizen worden opgeknapt. De markt is deels overdekt en er is van alles te koop. Voor de mensen die arm zijn en/of geen werk hebben blijft het slecht, zeker nu de inflatie zo hoog is.

Woensdag 1 april 2009

We zijn deze morgen vroeg opgestaan, want we worden om 8.15 uur in het ziekenhuis verwacht. De afspraak is in het tuberculosecentrum. Edwin Brokaar van Oost Europa Zending zou daar met een paar Nederlanders komen, maar het bleek al gauw, dat het wel 8.45 uur kan worden. We zijn vriendelijk ontvangen met een kop koffie. De wodka hebben we op dit tijdstip maar afgeslagen. Na enige tijd heeft Ger weer contact opgenomen, maar Edwin Brokaar wachtte nog steeds op de andere Nederlanders. Wij hebben toen eerst onder leiding van Peter een rondwandeling gemaakt op het ziekenhuisterrein en uiteindelijk kwam Edwin Brokaar met enkele Nederlanders van Stichting De Ruyter uit Rijnsburg om 9.45 uur. Ook was de aannemer de heer Laschie daar bij. Het gaat wat betreft de investeringen om een laboratoriumruimte en een röntgenafdeling. Na de ruimtes te hebben bekeken zijn afspraken gemaakt over de financiering. Het blijkt, dat 72 stichtingen werkzaam zijn in de Karpaten.

Vervolgens gaan we naar de school in Zapszony. Ook daar worden we weer hartelijk ontvangen en komt meteen de drank op tafel. Uiteraard nemen we maar een 'ietsepietsie'. Ook krijgen we hier een maaltijd aangeboden en daarna worden we rondgeleid door de school.

Meehelpen met de voedselactie

's Middags staat meehelpen met de voedselactie onder leiding van Gyuri op de agenda. In Mesovari gaat de moeder van Gyuri mee om de adressen op te zoeken. We hebben een twaalftal gezinnen bezocht, wat veel indruk heeft gemaakt. Er komen zeer schrijnende gevallen voor vooral ingeval van werkeloosheid en/of handicaps bij kinderen. Ook nu blijkt weer dat de wegen nog erg slecht zijn.

's Avonds hebben we gegeten bij Peter.

Donderdag 2 april 2009

Eerst hebben we weer brood met water gehaald in het winkeltje op de hoek. Na het eten hebben we Peter opgehaald. Vervolgens wat afgeleverd bij het internaat en is Judit opgehaald. Met z'n zessen zijn we naar het witte kruis gereden. Dat is een groot wit kruis op een heuvel, vanwaar heel Beregovo te overzien is. Het kruis is daar geplaatst door een rijke inwoner van Beregovo na het overlijden van zijn zoon. Naast zijn zoon liggen daar nog twee familieleden van deze man. Dit was een heel mooi uitstapje. Hierna hebben wij de computer van Hendrik Jan opgehaald uit het depot. Daarna hebben we

Blij met de thermostaatkast

een bezoek gebracht aan het laboratorium, waar een thermostaat en een pH-meter staan, die geschonken zijn door de stichting. Ze zijn er erg blij mee. Vervolgens hebben we bij de Oost Europa Zending spullen voor Stien gekocht. Daarna hebben we de computer van Hendrik Jan naar een goede bestemming gebracht.

Vervolgens hebben we nog een kindergarten (nr. 5) bezocht in Beregovo. Die was heel netjes. Er waren 17 kinderen. Drie kinderen slapen thuis en de rest blijft van maandag tot en met vrijdag op de kindergarten. Ze slapen met z'n allen in een kleine kamer, waar ze net allemaal in kunnen. Ook voor deze kindergarten willen we wat doen. Ze zullen aan Peter doorgeven waar ze het meest behoefte aan hebben.

Daarna hebben we nog een computer afgeleverd bij een gezin met negen kinderen.

Vervolgens heeft Peter ons meegenomen naar een terrein tussen 'oude' flats, die nog maar 40 jaar oud bleken te zijn, waar ze het terrein willen opknappen en waar speeltoestellen geplaatst zullen worden. We ontmoetten toevallig één van de initiatiefnemers, die heel enthousiast is. Hij wil de buurt opknappen en heeft gevraagd of wij nog een adres weten voor tweedehands speeltoestellen die daar geplaatst kunnen worden. Deze man heeft goede ideeën en is een optimist. Hij trakteert ons in zijn flat op wodka en heerlijke worst. We worden uitgenodigd om 's avonds te komen barbecueën, maar dat doen we maar niet.

Hier is een pakket bezorgd
Ook hier is een voedselpakket bezorgd

Thuisgekomen blijkt dat iemand de sluiting van de deur heeft veranderd. Wij kunnen de deur van buiten wel open en dicht doen, maar van binnenuit is de deur nu niet te openen. Wij hopen morgen de poort nog wel weer uit te kunnen.

's Avonds gegeten bij Koka. Dat was een goed idee van Henny en het was lopend nog te doen ook.

Vrijdag 3 april 2009

Straatbeeld

Deze laatste dag in de Oekraïne hebben wij een bezoek gebracht aan de zesde school. De directrice is er niet, maar wel haar plaatsvervanger. We hebben de school van binnen en van buiten bekeken. Er kan nog veel worden verbeterd zoals de gymzaal en de toiletten. Er staan geen speeltoestellen op het 'schoolplein'. Daarna wilden we nog wat inkopen doen op de markt. Dat lukte niet. Ook in de winkels konden we niet vinden wat we zochten. Bij een bedrijf met bouwmaterialen hebben we gekeken naar schommels voor de kindergartens. Na met Peter de lunch te hebben gebruikt in Beregovo is er toch nog wat gekocht.

Om 17.00 uur was er de meeting met Stichting Karpaten in het Scoutinghuis. Ook Ilona was daarbij. Na deze meeting zijn we als afsluiting in het centrum van Beregovo gaan eten met de Stichting Karpaten en enkele partners.

Zaterdag 4 april 2009

Pech op de terugweg

We zijn om 7.15 uur vertrokken uit Beregovo en kwamen tien minuten later bij de grens aan. Het was niet druk, maar we moesten nog wel een tijd wachten. Er wordt scherp gecontroleerd. Om 8.10 uur konden we onze reis vervolgen. Het was prachtig weer en de reis verliep voorspoedig. De natuur is duidelijk veranderd sinds vorige week. Wel is het in het land op verschillende plaatsen nog erg nat. We hebben al bedacht zondag mooi op tijd in Nederland aan te komen als alles mee zit. Maar dat mocht niet zo zijn. Bij de afslag naar Linz sloeg de auto af en wilde niet meer starten. De Oostenrijkse ANWB kwam een uur nadat de pech was gemeld en moest ook nog wel even naar het euvel zoeken. Hij kreeg de auto weer aan de praat en gaf aan dat thuis de brandstofpomp vervangen zou moeten worden. Met deze wetenschap zijn we een uur later, dus twee uur na de pech, maar een hotel gaan zoeken om te kunnen overnachten. Na eerst een mooi maar te duur hotel achter ons te hebben gelaten zijn we terecht gekomen in een motel in Haid. We hoopten dat de auto de volgende morgen weer zou willen starten zodat we de weg naar Nieuwleusen weer zouden kunnen vervolgen.

Zondag 5 april 2009

Om 8.45 uur hebben we de auto geprobeerd te starten voor de terugreis vanuit Oostenrijk naar Nieuwleusen. En tot onze grote opluchting lukte dat in één keer. Onderweg hebben we de motor bij het koffie drinken maar laten lopen en dat hebben we ook gedaan bij het tanken. Omdat alles prima in orde leek, hebben we 's middags, toen we een kop soep gingen halen, de motor toch maar afgezet in de hoop dat hij het weer zou doen. En dat was gelukkig ook zo. Na een verder voorspoedige tocht arriveerden we om 18.30 uur in Nieuwleusen, waar we uitstekend werden ontvangen door Jaap Hadders, een paar bestuursleden en Jannie Pekkeriet. We zien terug op een prima reis.

Prachtig uitzicht op Beregovo