Verslag voorjaarsreis april 2016

Op zaterdag 23 april 2016 vertrok een groep namens Stichting Oekraïne Nieuwleusen naar Beregovo voor het halfjaarlijkse bezoek. De groep bestond uit Anneke Sierink, Elisabeth Visscher, Ineke Zeef, Stien Bosman en Jan Schuurman. Na een voorspoedige reis met een overnachting in Tsjechië kwam de groep zondagmiddag 24 april aan in Beregovo. 

Met Peter Bardos, onze contactpersoon in Oekraïne en voorzitter van onze zusterstichting Stichting Karpaten, zijn afspraken gemaakt voor de komende week.

Op maandag 25 april was er eerst overleg met Corine van der Kooi over de ontwikkelingen in het zigeunerkamp Balaszar. De Koninginnemarktcommissie besteedt een deel van de opbrengst van de Koninginnemarkt aan verbeteringen in dit kamp en Corine is daarvoor de contactpersoon.

Verder is school nr. 9 in Ordo bezocht. De school is geholpen met een paar pannen en ander keukenmateriaal. Later in de week zijn nog wat spelmaterialen voor de school gekocht. De school gaf een goede indruk ondanks het werken met heel oude materialen, zoals schoolborden.

Een bezoek werd gebracht aan een medisch centrum, waar nog een ton achter een deur als toilet werd gebruikt. Ook was er behoefte aan een bloeddrukmeter.

Dinsdag 26 april werden spullen gekocht voor scholen en voor de kinderpsychiatrie Chikosh. Deze dag werd in Oekraïne de ramp van 30 jaar geleden in Tsjernobil herdacht.

Bij Judit en Karl werd geluncht. Judit is één van de leden van de  Stichting Karpaten. Zij is helaas ernstig ziek. Daardoor werd het een emotioneel bezoek en afscheid.

In Mezsovari werd het mooie tehuis bezocht, waar Stefan Bakker en Margaretha werken met gehandicapte kinderen.

Op woensdag 27 april werd begonnen met het ophalen van voedselpakketten en kleren uit het depot. School nr. 10 werd bezocht, weer een school waar we niet eerder zijn geweest. De school wilde graag timmergereedschap en een nieuwe printer. De schoolverpleegkundige had behoefte aan een bloeddrukmeter. Onderweg zijn voedselpakketten afgeleverd. Een zigeunergezin werd bezocht, waar een meisje van 18 jaar ziek was. Ze was naar het ziekenhuis geweest, waar medicijnen werden voorgeschreven, maar de moeder had het recept niet aangenomen, omdat ze de medicijnen niet kon betalen. Met Peter is afgesproken dat wij geld geven voor de medicijnen.

De lunch werd gebruikt bij Gyuri en Erika in Badalo. Gyuri is ook lid van de Stichting Karpaten. In Badalo is een bezoek gebracht aan Zoltan Nagy, een zwaar gehandicapte jongen. Hij bleek dringend behoefte te hebben aan een andere rolstoel. Afgesproken werd dat hij aan het eind van de week de rolstoel zou krijgen die we in de bus hadden meegenomen.

In het ziekenhuis zijn verbandartikelen gebracht.

De laatste rit ging naar een flat waar Vladimir Vojtku woont (een man zonder benen). Hier is een voedselpakket gebracht en gepraat over zijn situatie. Hij had dringend behoefte aan een bad, wat donderdag voor hem gekocht en bij hem gebracht is.

Donderdag 28 april is een bezoek gebracht aan de kinderpsychiatrie in Chikosh. Er waren 10 kinderen aanwezig met allemaal een vorm van autisme. Er zijn in Nieuwleusen gebreide dekens en truien achtergelaten, waar veel behoefte aan was. Op de terugweg is nog een voedselpakket gebracht naar een gezin een heel eind buiten de stad en is een bezoek gebracht aan het zigeunerkamp Balaszar. Daar is veel kleding gebracht en zijn nieuwe afspraken gemaakt. In de middag was er een korte ontmoeting met Jozsi, ook lid van de Stichting Karpaten.

Vrijdag 29 april was de laatste dag van het bezoek aan Beregovo. Op deze dag zijn wat spullen gekocht voor thuis, heeft Jan Schuurman wielen gemaakt onder een kledingkar in het depot en is overleg geweest met de Stichting Karpaten.

De week werd afgerond met het gebruikelijke etentje met de leden van de Stichting Karpaten. Eind van een drukke week, waar de groep met een goed gevoel op terugkijkt.

Na een voorspoedige terugreis is de groep zondag 1 mei weer veilig en wel in Nieuwleusen aangekomen.